فهرست مطالب

علوم مراقبتی نظامی - سال هشتم شماره 3 (پاییز 1400)

مجله علوم مراقبتی نظامی
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سجاد بشرپور*، ساناز عینی صفحات 206-217
    مقدمه

    نشانگان اختلال استرس پس از سانحه در جانبازان، با سطح پایین رضایت از زندگی همراه است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل علی رضایت از زندگی جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بر اساس تنهایی با نقش میانجی حمایت اجتماعی ادراک شده انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مدل معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بستری شده در بیمارستان روان پزشکی ایثار اردبیل در سال 1399 تشکیل داد. تعداد 200 نفر جانباز مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه، به روش در دسترس انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس رضایت از زندگی داینر و همکاران، مقیاس تنهایی راسل و همکاران و مقیاس حمایت اجتماعی چندبعدی زیمت و همکاران استفاده شد. سپس داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) به وسیله نرم افزار SPSS نسخه ی 23 و Lisrel نسخه 8/8 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده مدل علی رابطه بین تنهایی، حمایت اجتماعی ادراک شده و رضایت زندگی در جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بر اساس شاخص های مختلف برازش تایید شد. تنهایی و حمایت اجتماعی ادراک شده بر رضایت از زندگی جانبازان مبتلا به اختلال استرس از سانحه اثر مستقیم دارند؛ همچنین تنهایی از طریق حمایت اجتماعی ادراک شده بر رضایت از زندگی جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه تاثیر غیرمستقیم دارد (0/05P<).

    بحث و نتیجه گیری

    حمایت اجتماعی نقش مهمی در میزان رضایت از زندگی جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه ایفا می کنند و توجه به این دو مولفه به وسیله درمان های روان شناختی، می تواند در بهبود رضایت از زندگی جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه موثر باشد.

    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، جانباز، حمایت اجتماعی ادراک شده، رضایت از زندگی، تنهایی
  • مریم بهشتی فر، سید امیرحسین پیشگویی*، سیمین تاج شریفی فر، امیر خوشوقتی صفحات 218-229
    مقدمه

    آموزش کافی و موثر دانشجویان پرستاری در برابر حملات بیوتروریستی، از موضوعات مهمی که می تواند تاثیر بسزایی در آمادگی آنان در آینده به عنوان بزرگ ترین و مهم ترین گروه ارایه دهنده خدمات سلامت داشته باشد.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر بازی اتاق فرار بر آمادگی دانشجویان کارشناسی پرستاری آجا در مواجهه با بیوتروریسم انجام شده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، یک مطالعه مداخله ای و از نوع نیمه تجربی است که بر روی 61 نفر از دانشجویان کارشناسی پرستاری آجا در سال 1399 انجام شد. مشارکت کنندگان به روش در دسترس انتخاب و به صورت غیرتصادفی در دو گروه بازی اتاق فرار آموزشی و سخنرانی قرار گرفتند. تاثیر آموزش، بعد از انجام مداخله بررسی شد. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه محقق ساخته ی اندازه گیری میزان دانش، نگرش و چک لیست سنجش عملکرد در آمادگی مواجهه با بیوتروریسم بود که روایی و پایایی آن تایید شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 22 با استفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی با سطح معناداری کمتر از 005 تحلیل شد.

    یافته ها

    بین میزان دانش، نگرش و عملکرد دو گروه در زمینه آمادگی، قبل از مداخله تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/05>P). پس از مداخله، میزان دانش، نگرش و عملکرد گروه سخنرانی در زمینه آمادگی به طور معنادار کمتر از گروه آموزش مبتنی بر بازی اتاق فرار بود (0/05<P).

    بحث و نتیجه گیری

    نتیجه حاصل از این مطالعه نشان می دهد، دانشجویان کارشناسی پرستاری گروه آموزش مبتنی بر بازی اتاق فرار، به طور معنا داری آمادگی بالاتری نسبت به گروه سخنرانی داشته اند. در نتیجه از این روش نوین آموزشی می توان به منظور آمادگی بهتر و بیشتر دانشجویان پرستاری و پرستاران در مواجهه با بیوتروریسم استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آموزش، آمادگی، اتاق فرار، بیوتروریسم، دانشجویان پرستاری
  • صغری قدمی، مریم نظام زاده*، سیمین تاج شریفی فر، شهلا علیاری صفحات 230-240
    مقدمه

    آمادگی پرستاران مخصوصا پرستاران نظامی از عوامل اصلی کاهش تلفات در زمان بحران می باشد که استفاده از روش های مناسب، موثر و استاندارد جهت ارتقای این آمادگی از اولویت های برنامه ی مقابله با بحران می باشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر اجرای مانور تریاژ مصدومین مراجعه کننده به اورژانس در زمان بحران بر میزان دانش و نگرش پرستاران نظامی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه ی حاضر یک مطالعه ی نیمه تجربی در دو گروه، با طرح پیش آزمون و پس آزمون می باشد که جامعه آماری آن پرستاران شاغل در مراکز درمانی نظامی استان لرستان در شش ماه دوم سال 1399 بودند. بر اساس معیارهای ورود، 60 پرستار انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. برای هر دو گروه کارگاه آموزشی یک روزه آمادگی مقابله با شرایط بحران به روش سخنرانی اجرا شد؛ اما برای گروه آزمون علاوه بر این، مانور یک روزه در شرایط بحرانی بر اساس سناریو اجرا گردید. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه های مشخصات جمعیت شناختی پرستاران و پرسشنامه ی محقق ساخته سنجش دانش و نگرش تریاژ در بحران استفاده شد. داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 و با استفاده از آزمون های آماری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین دو گروه از نظر توزیع متغیرهای دموگرافیک تفاوتی وجود نداشت. میانگین نمرات دانش و نگرش پرستاران قبل از مداخله در دو گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت (0/05P>) اما بعد از مداخله به صورت معنی داری در گروه آزمون بیشتر از گروه کنترل بود (0/05<P) در مقایسه درون گروهی، بین نمرات دانش و نگرش در گروه کنترل قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی داری نداشت (0/05>P).

    بحث و نتیجه گیری

    اجرای مانور تریاژ مصدومین مراجعه کننده به اورژانس در زمان بحران بر میزان دانش و نگرش تریاژ در بحران پرستاران شاغل تاثیر دارد لذا، توصیه می شود برای ارتقای آمادگی پرستاران در بحران علاوه بر آموزش های تیوریک و سخنرانی جهت اثرگذاری بیشتر از روش مانور استفاده شود.

    کلیدواژگان: آمادگی، بحران، پرستار، تریاژ، دانش، مانور، نگرش
  • ذکریا احمدیان، آرمین زارعیان*، محمد عزیزی، پیمان جهانداری، ساناز زرگر بالای جمع، حمیدرضا گنجی زاده صفحات 241-253
    مقدمه

    اندیشه کنونی مدیریت و رهبری، توسل به مهارت ها و مدل های جدید را الزامی برای پاسخ گویی به پیچیدگی های عصر کوانتوم می داند. امروزه نظریه کوانتوم علاوه بر کاربری در علم فیزیک در رهبری و مدیریت در سازمان ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین رهبری کوانتومی و کیفیت زندگی کاری با نقش میانجی اخلاق حرفه ای در بین اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی آجا می باشد.
    مواد و روش ها: روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی (با بهره گیری از تکنیک معادلات ساختاری) و جامعه آماری نیز کلیه اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی آجا به تعداد 200 نفر می باشد که با استفاده از جدول مورگان نمونه آماری این پژوهش 132 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با جمعیت هر یک از دانشکده ها انتخاب گردید ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استاندارد شده رهبری کوانتومی، کیفیت زندگی کاری و اخلاق حرفه ای بود. روایی ابزارها با استفاده از روایی محتوا، روایی صوری به روش کیفی و روایی همگرا با بهره گیری از آزمون فورنل لارکر تایید و پایایی ابزارها به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ و ضرایب پایایی ترکیبی اندازه گیری شد. جهت تحلیل داده ها از الگوی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS نسخه 24 و LISREL نسخه 8 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اثر مستقیم رهبری کوانتومی بر کیفیت زندگی کاری (22/0) و اخلاق حرفه ای (87/0) مثبت و معنی دار است. اثر مستقیم اخلاق حرفه ی بر کیفیت زندگی کاری (77/0) مثبت و معنی دار است و اثر غیرمستقیم رهبری کوانتومی بر کیفیت زندگی کاری با میانجیگری اخلاق حرفه ای (73/0) مثبت و معنی دار است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان با بهره گیری از سبک رهبری کوانتومی اخلاق حرفه ای را در اعضای هییت علمی افزایش داد و بدین وسیله زمینه ارتقای کیفیت زندگی کاری در دانشگاه علوم پزشکی آجا را به فراهم نمود.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، دانشگاه علوم پزشکی آجا، رهبری کوانتومی، کیفیت زندگی کاری
  • یاسر حاجی آقانژاد، محمد زارع نیستانک*، فاطمه سادات طباطبائی، مهدی داداشی حاجی صفحات 254-263
    مقدمه

    رویکرد تاب آوری خانواده چارچوب عملی و مثبتی فراهم می کند که به هدایت اقدامات برای تقویت خانواده جهت حل مشکلات موجود می پردازد. این رویکرد پا را فراتر از حل مشکل گذاشته و به پیشگیری از آن می پردازد؛ نه تنها خانواده ها را اصلاح می کند، بلکه آن ها را آماده می سازد تا با چالش های آینده نیز رو به رو شوند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش تاب آوری خانوادگی بر سازگاری اجتماعی خانواده های نظامی در یکی از شهرک های منازل سازمانی نظامی انجام گرفت.
    مواد و روش ها: پژوهش حاضر نیمه تجربی با گروه کنترل و آزمایش در سال 1399 انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 60 نفر که کمترین نمره تاب آوری را داشتند، انتخاب و به صورت تصادفی بلوکی در دو گروه آزمایش و کنترل تخصیص یافتند. سپس آموزش مولفه های تاب آوری خانوادگی برای گروه آزمایش به مدت 10 جلسه در گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل از هیچ گونه آموزشی برخوردار نشد. در این پژوهش از پرسشنامه سطوح سازگاری اجتماعی بل استفاده گردید و داده های به دست آمده به شیوه تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از اثربخشی آموزش مولفه های تاب آوری خانوادگی بر روی میزان سازگاری اجتماعی (6/66=F، 0/53= Eta 0/000=P) خانواده های نظامی بود.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که کاربرد آموزش مولفه های سازگاری اجتماعی در فضای کار برای خانواده های نظامی می تواند در ارتقاء مولفه های سازگاری اجتماعی و همچنین افزایش آگاهی و بالا بردن میزان سازگاری اجتماعی آن ها اثربخش باشد.

    کلیدواژگان: تاب آوری خانوادگی، سازگاری اجتماعی، خانواده نظامی
  • فرزانه راوش، سیده اعظم سجادی*، زهرا فارسی صفحات 264-273
    مقدمه

    مراقبت از بیماران تحت همودیالیز، با تحمیل بار مراقبت بر مراقبین خانوادگی، منجر به کاهش شادکامی آنان می شود.

    هدف

    این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آرام سازی به روش جاکوبسون بر شادکامی مراقبین خانوادگی بیماران تحت همودیالیز انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و دارای گروه کنترل می باشد. جامعه آماری شامل مراقبین خانوادگی مراجعه کننده به یک بیمارستان منتخب نظامی در شهر تهران در سال 1400-1399 بود که تعداد 70 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی ساده در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار، پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و مقیاس شادکامی آکسفورد بود. برای گروه مداخله تکنیک آرام سازی به صورت روزانه 30 تا 45 دقیقه به مدت 30 روز سه بار در هفته اجرا شد. میزان شادکامی مراقبین قبل، دو هفته و یک ماه بعد از مداخله سنجیده شد. داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شد. سطح معنی داری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین شادکامی قبل از مداخله در گروه مداخله و کنترل به ترتیب 6/26±35/31 و 5/41±36/35 بود که تفاوت آماری معنی داری نداشت (0/47=P)، اما دو هفته بعد از مداخله به 9/96±40/41 و 5/54±59/36 و یک ماه بعد به 6/90±46/19 و 5/31±36/47 رسید که اختلاف معنی داری بین دو گروه مشاهده شد (001/0<P). در مقایسه ی درون گروهی نیز در گروه مداخله تفاوت معنی دار بود به گونه ای که میزان شادکامی افزایش یافت (0/001<P)، اما در گروه کنترل بین سه زمان تفاوت معنی داری وجود نداشت (0/30=P).

    بحث و نتیجه گیری

    یکی از روش های موثر در ارتقای شادکامی مراقبین خانوادگی بیماران تحت همودیالیز تکنیک آرام سازی به روش جاکوبسون است که استفاده از آن در خانواده ی این بیماران توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آرام سازی، شادکامی، مراقب خانوادگی، همودیالیز
  • مرضیه زارع، فاطمه کلروزی*، مریم نظام زاده، آرمین زارعیان صفحات 274-288
    مقدمه

    مدیریت درد و ارتقاء عملکرد ریوی از مهم ترین اهداف مراقبتی در بیماران پس از جراحی قلب محسوب می شوند و باید در اولویت برنامه مراقبتی قرار گیرند.

    هدف

    این مطالعه با هدف تعیین تاثیر استفاده از ماساژ و حوله گرم بر درد و عملکرد ریوی بیماران تحت جراحی قلب باز انجام شد.

    مواد و روش ها

    جامعه پژوهش این مطالعه ی کارآزمایی بالینی، تمام بیماران تحت جراحی قلب باز در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان های منتخب آجا در شهر شیراز در نیمه ی دوم سال 1399 بودند. 90 بیمار به روش در دسترس انتخاب شد و به صورت تصادفی بلوکی به سه گروه گرما درمانی، ماساژ درمانی و کنترل تخصیص یافتند. برای انجام مداخله در گروه گرما درمانی، از حوله 42 درجه و برای گروه ماساژ درمانی، از ماساژ استروک در ناحیه ی پشت بیمار در روزهای دوم تا چهارم بعد از عمل استفاده شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، مقیاس دیداری سنجش درد و نتایج اسپیرومتری انگیزشی استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه ی 21 تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، میانگین شدت درد و عملکرد ریوی قبل از مداخله (روز دوم) در سه گروه تفاوت معنی داری نداشت (0/05>P)، اما در روزهای سوم و چهارم در گروه های ماساژ درمانی (0/001<P) و گرما درمانی (0/001<P) تغییر یافت و ماساژ درمانی اثربخشی بیشتری در کاهش شدت درد داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    استفاده از ماساژ پشت با دست و حوله گرم بر دردهای عضلانی و عملکرد ریوی بیماران تحت جراحی قلب باز تاثیر داشت و باعث کاهش درد و ارتقای عملکرد ریوی بیماران می شود. ولی در این مطالعه مشخص شد اثربخشی ماساژ با دست بهتر بوده است. لذا، توصیه می شود پرستاران شاغل در بخش های ویژه در مراقبت از بیماران جراحی قلب باز، از این دو روش با تاکید بیشتر بر ماساژ با دست استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: درد، ریه، گرما درمانی، ماساژ درمانی
  • جاسم سیاحی، منیره عبادی*، سید امیرحسین پیشگویی صفحات 289-298
    مقدمه

    اعتیاد به عنوان یکی از مشکلات بهداشتی قرن حاضر دارای عوامل زمینه ساز متعددی می باشد. پرستاران در محیط بالینی با موقعیت های متناقض و تصمیم گیری های اخلاقی متعددی مواجه می شوند که مدیریت آن ها نیازمند برخورداری از حساسیت اخلاقی است.

    هدف

    این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش شبیه سازی رفتار با فرد دارای اعتیاد بر حساسیت اخلاقی پرستاران شاغل در بیمارستان روانپزشکی بوستان اهواز در سال 1399 انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی می باشد. در این مطالعه 50 نفر از پرستاران به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند؛ پرستاران به صورت تصادفی ساده به 2 گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمون بر اساس طرح درس، طی دو جلسه دو ساعته در دو روز متوالی تحت آموزش قرار گرفتند. در دو گروه پرسشنامه قبل، بلافاصله بعد از اجرای مداخله و یک ماه بعد تکمیل شد. جهت گردآوری داده ها از فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه حساسیت اخلاقی MMSQ استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ 81/0 جهت ارزیابی پایایی به دست آمد. داده ها با نرم‎ افزار SPSS نسخه 21 و روش های توصیفی، آزمون تی، تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر، تست دقیق فیشر و کای اسکویر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بین دو گروه از نظر میزان حساسیت اخلاقی قبل از مداخله هیچ گونه اختلاف معنی داری وجود نداشت (78/0= P)؛ اما میزان حساسیت اخلاقی بین دو گروه بعد از اجرای مداخله اختلاف معنی دار شد (0/001<P). همچنین یک ماه بعد از مداخله نمرات حساسیت اخلاقی در گروه آزمون به شکل معنی داری بیش از نمرات در گروه کنترل بود (0/001<P).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده تاثیر مثبت آموزش به شیوه شبیه سازی بر میزان حساسیت اخلاقی پرستاران در برخورد با مددجوی دارای اعتیاد بوده است. لذا، مدیران اجرایی و آموزشی حوزه پرستاری می توانند با تدوین برنامه های آموزشی به شیوه شبیه سازی در سال های آتی سبب ارتقاء مهارت پرستاران جهت حفظ و ارتقای سلامت آحاد جامعه شوند.

    کلیدواژگان: اعتیاد، پرستار، حساسیت اخلاقی، شبیه سازی
  • سعید نظری، زهرا فارسی، افضل شمسی* صفحات 299-308
    مقدمه

    مشارکت بیماران در برنامه های مراقبتی از اجزای کلیدی توانمندسازی آن ها است که جهت ارتقاء و بهبود زندگی بیماران استفاده می شود. الگوی مراقبت مشارکتی باعث ایجاد یک رابطه موثر، متعادل و مستمر بین تیم درمان و بیماران می شود.

    هدف

    هدف این پژوهش تعیین تاثیر الگوی مراقبت مشارکتی بر سلامت روان بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس است.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی کنترل شده تصادفی، 100 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس به روش در دسترس انتخاب و به طور تصادفی ساده به دو گروه آزمون و کنترل تخصیص یافتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه سلامت روان (GHQ-28)، در دو مرحله قبل و بعد از آزمون در هر دو گروه جمع آوری شدند. آزمون بر اساس مراحل الگوی مراقبت مشارکتی (انگیزش، آماده سازی، درگیرسازی و ارزشیابی) به مدت 6 ماه در گروه آزمون انجام شد. ترتیب و محتوی برگزاری جلسات آموزشی مبتنی بر الگوی مراقبت مشارکتی که مطابق نظر طراحان الگو می باشد. روایی محتوی آموزشی توسط 5 نفر از اساتید مربوطه و تیم تحقیق مورد بررسی و تایید قرار گرفت. سپس، داده ها با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شد. مقدار 0/05P< به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    آزمون آماری تی مستقل تفاوت معنی داری را بین نمرات سلامت عمومی و کلیه خرده مقیاس های آن بین دو گروه آزمون و کنترل بعد از اجرای الگوی مراقبت مشارکتی نشان داد (0/001P<، 5/10t=). سلامت روان در گروه آزمون بعد از آزمون (3/86±17/1) نسبت به قبل از آزمون (4/18±30/1) به طور معنی داری بهبود یافت (0/001<P).

    بحث و نتیجه گیری

    سلامت روان بیمارانی که تحت آموزش بر اساس الگوی مراقبت مشارکتی قرار داشتند در تمام ابعاد نسبت به قبل از آزمون به طور معناداری بهبود یافت؛ بنابراین اجرای این الگوی برای بهبود سلامت روان بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ایران، پرستاری، سلامت روان، مراقبت مشارکتی، مولتیپل اسکلروزیس
|
  • Sajjad Basharpoor*, Sanaz Eyni Pages 206-217
    Introduction

    Post-traumatic stress disorder in veterans is associated with low levels of life satisfaction.

    Objective

    Therefore, the present study aimed to develop a causal model of life satisfaction of veterans with post-traumatic stress disorder based on loneliness with a mediating role of perceived social support.

    Material and Methods

    The method of the present study is a descriptive and structural equation model. The statistical population of this study consisted of all veterans with post-traumatic stress disorder admitted to Isar Psychiatric Hospital in Ardabil in 2020. A total of 200 veterans with post-traumatic stress disorder were selected by the Convenience sampling method. The researcher used somescales (including Diener et al.’s Life Satisfaction Scale (1985), Russell et al.’s Loneliness Scale (1980) and Zimet et al.’s Multidimensional Scale of Perceived Social Support (1988)) to collect data, then analyzed using Structural Equation Modeling (SEM) by SPSS-23 and Lisrel 8.8.

    Results

    Results confirmed the causal model of the relationship among loneliness, perceived social support and life satisfaction in veterans with post-traumatic stress disorder based on various fitting indicators. Loneliness and perceived social support directly affect the life satisfaction of veterans with stress disorder; Also, loneliness through perceived social support has an indirect impact on the life satisfaction of veterans with post-traumatic stress disorder (P<0.05).

    Discussion and Conclusion

    Perceived social support plays a vital role in life satisfaction of veterans with post-traumatic stress disorder. Psychological therapies of these two components can affect improving the life satisfaction of veterans with post-traumatic stress disorder.

    Keywords: Life Satisfaction, Loneliness, Perceived Social Support, Post-Traumatic Stress Disorder, Veteran
  • Maryam Beheshtifar, Seyyed Amir Hossin Pishgooie*, Simin Taj Sharififar, Amir Khoshvaghti Pages 218-229
    Introduction

    Effective training of nursing students against bioterrorist attacks is one of the essential issues with a significant impact on their preparedness as the largest and most important group of health care providers.

    Objective

    The present study aimed to determine the effect of gaming-based education-themed escape room on the readiness of Aja nursing students in the face of bioterrorism.

    Materials and Methods

    This interventional and quasi-experimental study was performed on 61 Aja undergraduate nursing students in 2020 and 2021. Participants were selected by the convenience sampling method and non-randomly divided into lecture and groups. The training was evaluated after the intervention. The instrument included a researcher-made questionnaire including knowledge measurement, attitude and skill evaluation checklist with validity and reliability. Data were analyzed with SPSS 22 using descriptive and inferential tests. P-value less than 0.05 was significant.

    Results

    Results show no significant difference between the knowledge, attitude, and skill in the preparedness of the two groups before the intervention (P<0.05). However, after the intervention, these variables in educational escape room game group were significantly higher than that in the lecture group (P<0.05).
    Discussion and

    Conclusion

    Undergraduate nursing students in the gaming-based education-themed escape room group were more prepared than the lecture group. As a result, this new educational method can better prepare nursing students and nurses against bioterrorism.

    Keywords: Bioterrorism, Escape Room, Education, Nursing Students, Preparedness
  • Soghra Ghadami, Maryam Nezamzadeh*, Simintaj Sharififar, Shahla Alyari Pages 230-240
    Introduction

    The preparedness of nurses, especially military nurses, is one of the main factors in reducing casualties during crisis, and standard methods to improve this readiness is is great importance

    Objective

    The present study aimed to determine the effect of triage maneuvering of patients referred to the emergency department during the crisis on knowledge and attitude of military nurses.

    Material and Methods

    The present study is quasi-experimental. Consisting of two groups with pre-test and post-test design. The statistical population consisted of all nurses working in military medical centers of Lorestan province in the second half of 2020. Sixty nurses were included in the study and randomly divided into intervention and control groups based on the inclusion criteria. Both groups participated in a one-day workshop (through lectures) on crisis preparedness; and a one-day maneuver based on the scenario. Two questionnaires including nurses’ demographic information and researcher-made questionnaire were used to measure knowledge and attitude of triage. Data were analyzed using SPSS 21.

    Results

    Results showed no difference between the two groups in terms of distribution of demographic variables. Before the intervention, the mean scores of knowledge and attitude in the two groups were not statistically significant (P>0.05). Still, after the intervention, it was significantly higher in the intervention group than in the control group (P<0.05). There was no significant difference between the knowledge and attitude scores in the control group before and after the intervention (P<0.05).

    Discussion and Conclusion

    Performing triage maneuvers for the injured referring to the emergency room during the crisis affects knowledge and attitude of nurses.
    Itis recommended to improve nurses’ preparednessduring the crisis using theoretical training and lectures.

    Keywords: Attitude, Crisis, Maneuver, Knowledge, Nurse, Preparedness
  • Zakariya Ahmadiyan, Armin Zareiyan*, Mohamad Azizi, Peyman Jahandari, Sanaz Zargae Balaey Jame, Hamidreza Ganjizadeh Pages 241-253
    Introduction

    The current idea of management and leadership considers using new skills and models as necessary to respond to the complexities of the quantum age.Today, quantum theory is used in leadership and management, too.

    Objective

    The present study aimed to investigate causal model of quantum leadership relationships and quality of work-life mediated by professional ethics in military health (a case study of AJA University of Medical Sciences).

    Material and Methods

    The research method is descriptive-correlational (using structural equation technique). The statistical population included all the faculty members of AJA University of Medical Sciences (n= 200) Based on the Morgan Table, they included 123. Data collection tools were standardized questionnaires of quantum leadership, quality of life, and work ethic. Instrument validity was verified using content validity, face validity (qualitative method) and convergent validity (Fornell Larker test). Instrument reliability was measured through the internal consistency methodby calculating the Cronbach’s alpha coefficient and combined reliability coefficients. The structural equation model, SPSS 24 and LISREL 8 were used to analyze the data.

    Results

    The results showed thesignificance of the direct effect of quantum leadership on quality of work-life (0.22), and professional ethics (0.87), direct effect of professional ethics on work-life (0.77) and the significance of theindirect effect of quantum leadership on quality of work-life mediated by professional ethics (0.73)

    Discussion and Conclusion

    Results show that quantum leadership can increase prfessionalisim in faculty members and provide the basis for quality of work in AJA University of Medical Sciences.

    Keywords: Professional Ethics, Quantum Leadership, Quality of work
  • Yaser Hagi Aghanjad, Mohammad Zare Nistanak*, Fatemeh Sadat Tabatabaei, Mehdi Dadashi Haji Pages 254-263
    Introduction

    The family resilience approach provides a practical and positive framework that strengthen the family to solve existing problems. It goes beyond problem solving and prevention, reforms families and prepares them to face future challenges.

    Objective

    The present study aimed to evaluate the effectiveness of family resilience training on social adjustment of military families in residential complex

    Materials and Methods

    This quasi-experimental consisted of control and experimental groups. Using the convenience sampling method, 60 people with the lowest resilience score were selected voluntarily and randomly assigned to the experimental and control groups. The experimental group was trained for ten sessions and the control group did not receive any treatment. In present study, researchers used Bell Social Adjustment Levels Questionnaire. The obtained data were analyzed by analysis of covariance.

    Results

    The results showed the effectiveness of family resilience training on military families’ social adjustment (F= 66.6 and E = P =0.53).

    Discussion and Conclusion

    The present study indicated the effect of social adjustment training on promoting social adjustment components, and raising the awareness.

    Keywords: Family Resilience, Families of Military Personnel, Social Adjustment
  • Farzaneh Ravash, Seyedeh Azam Sajadi*, Zahra Farsi Pages 264-273
    Introduction

    Caring for patients with hemodialysis brings unhappiness by imposing the burden of care on family caregivers.

    Objectives

    The present study aimed to determine the effect of Jacobson relaxation on happiness of hemodialysis patients’ cargivers.

    Material and Methods

    The present study is quasi-experimental with pre-test, post-test design and a control group. The statistical population included family caregivers referred to one selected military Hospital in Tehran during 2020 and 2021, of which 70 people were selected by convenience sampling method and randomly divided into intervention and control groups. The instrument was a demographic information questionnaire and the Oxford Happiness scale. Intervention group undergone a 30-45 minute relaxation techniques three times a week for 30 days. Caregivers’ happiness was measured before the intervention, two weeks later and one month after the intervention. Data were analyzed by SPSS 16. The significance level was considered less than 0.05.

    Results

    The mean of happiness before the intervention was 35.31 ± 6.26 and 36.35±5.41 in the intervention and control groups, respectively, which was not statistically significant (P=0.47). However, after the intervention, it was 40.41±6.96 and 36.59±5.54. It reached 46.19±6.90 and 36.47±5.31 one month later, which showed a significant difference between the two groups (P <0.001). There was a significant difference in the intervention group. The happiness rate increased within-group comparison (P<0.001). Those three periods were not significantly differentin the control group (P= 0.30).

    Discussion and Conclusion

    Jacobson relaxation technique is one of the effective methods in promoting the happiness of family caregivers of patients undergoing hemodialysis. It isrecommened to use in the families of these patients.

    Keywords: Relaxation, Happiness, Hemodialysis, Family Caregiver
  • Marzieh Zare, Fatemeh Kalroozi*, Maryam Nezamzadeh, Armin Zareiyan Pages 274-288
    Introduction

    Pain management and promotion of pulmonary function are the most important goals in caring for patients undergone heart surgery and should be a priority in the care program.

    Objective

    The present study aimedto compare the effect of massage and hot towels on pain and pulmonary function in patients undergoing open-heart surgery.

    Material and Methods

    The study population of this clinical trial study consists of all patients undergoing open-heart surgery in the intensive care unit of selected Aja hospitals of Shiraz in the second half of 2020. Ninety patients were selected by purposive sampling method and randomly assigned to three groups of heat therapy, massage therapy and control. For heat therapy group a 42 degree- heated towel was used, and for the massage therapy group, stroke massage was applied on the patient’s back in the second to fourth days after the operation. Visual pain scale and motivational spirometry results were used to collect data from the demographic information questionnaire. Data were analyzed using SPSS 21. The significance level was considered less than 0.05.

    Results

    In this study, the means of pain intensity and pulmonary function before the intervention were not significantly different in the three groups (P>0.05). But on the third and fourth days, it changed in the massage (P<0.001) and heat (P<0.001) groups. Massage therapy was more effective in reducing pain intensity.

    Discussion and Conclusion

    The use of back massage by hands and hot-towels affect muscular pain and pulmonary function of patients undergoing CABG. Besides, itreduces pain and improves pulmonary function in patients. However, the present study found the effectiveness of hand massage Therefore, it is recommended that nurses caring for open-heart surgery patients use these two methods specifically hand massage.

    Keywords: Heat Therapy, Lung, Massage Therapy, Pain
  • Jasem Sayahie, Monireh Ebadi*, Seyyed Amir Hosein Pishgooie Pages 289-298
    Introduction

    Addiction, as one of the present century’s health problems, has several underlying factors. Nurses in the clinical environment face many contradictory and ethical decisions that require ethical sensitivity.

    Objective

    The aim of the present study was to determine the effect of behavior simulation with the addicted person on the moral sensitivity of Iranians working in Bustan Psychiatric Hospital, Ahvaz, in 1399.

    Materials and Methods

    The present study is a randomized clinical trial. In this study, 50% of nurses were included by the convenience sampling method; Nurses were divided into two groups: experimental and control. According to the curriculumn, the experimental group was trained in two 2-hour sessions on two successive days. The previous questionnaire was completed immediately after the intervention and one month later. Demographic information form and MMSQ ethical sensitivity questionnaire were used to collect data. Cronbach’s alpha coefficient was 0.81 for evaluating the reliability. Data were analyzed through descriptive methods, t-test, analysis of variance with repeated measures, Fisher’s exact test and Chi-square (SPSS 21).

    Results

    There was no significant difference between the two groups regarding moral sensitivity before the intervention (P=0.78). However, it was significantly different after the intervention (P<0.001). Also, one month after the intervention, the moral sensitivity scores in the experimental group were significantly higher than those in the control group (P<0.001).

    Discussion and Conclusion

    The present study results show the positive impact of simulation training on nurses’ moral sensitivity in dealing with an addicted client. Therefore, executive and educational managers can improve the skills of nurses to maintain and promote the patients’ health by developing educational programs in a simulated manner in the coming years.

    Keywords: Addiction, Moral Sensitivity, Nurse, Simulation
  • Saeed Nazari, Zahra Farsi, Afzal Shamsi* Pages 299-308
    Introduction

    Patients’ participation in care programs is a key component of their empowerment used to upgrade patients’ lives. The participatory care model creates an effective, balanced and ongoing relationship between the treatment team and patients.

    Objective

    The aim of this study was to determine the effect of the participatory care model on the mental health of patients with multiple sclerosis.

    Materials and Methods

    In this randomized controlled trial, 100 patients with multiple sclerosis were selected by convenience sampling and randomly assigned to the intervention and control groups. Data were collected using a demographic information questionnaire and a mental health questionnaire (GHQ-28) before and after the test in both groups. The test was performed based on the stages of the participatory care model (motivation, preparation, involvement and evaluation) for six months in the intervention group. Thetraining sessions were scheduled based on the participatory care model. The validity of the educational content was reviewed and confirmed by five relevant professors and the research team. Then, the data were analyzed using descriptive and inferential statistical tests.A value of P<0.05 was considered as a significant level.

    Results

    Independent t-test showed a significant difference general health scores and all its subscales between the intervention and control groups after implementing the participatory care model (P<0.001, T=5.10). Mental health in the experimental group improved significantly after the test (17.1±3.86) than-before test (30.1±4.18) (P<0.001).

    Discussion and Conclusion

    Mental health of patients trained according to the participatory care model had significantly improved in all dimensions than before the intervention. It is recommended to implement this model to improve the mental health of these patients.

    Keywords: Iran, Multiple Sclerosis, Mental Health, Nursing, Participation Care